Sunday Times Books LIVE Community Sign up

Login to Sunday Times Books LIVE

Forgotten password?

Forgotten your password?

Enter your username or email address and we'll send you reset instructions

Sunday Times Books LIVE

NB

@ Sunday Times Books LIVE

Christiaan en Johan Bakkes stel hul boeke Stoffel op safari en Oepse daisy bekend (Plus: Video)

Christiaan Bakkes en Johan Bakkes

Stoffel op safariOepse daisyWat Vrydagaand by die US Woordfees begin het as ‘n gesamentlike bekendstelling van Christiaan Bakkes se boek Stoffel op safari en Johan Bakkes se Oepse daisy het gou in sommer net ‘n lekker kuiergeleentheid vir die broers en hul gaste ontaard.

Oepse daisy is eintlik al in Oktober verlede jaar bekendgestel en Johan het gesê dat hy nou al “gatvol” daarvoor is. Stoffel op safari het pas verskyn, maar Christiaan was ook nie juis gretig om oor die boek te gesels nie. “Alles wat ek wil sê, sê ek in die boek. Julle moet dit lees.”

Christiaan en sy vrou Emsie woon in ’n tent in Damaraland in die noordweste van Namibië. “Ek is nie altyd in ‘n posisie om met die buitewêreld te kommunikeer nie, daarom skryf ek dié stories. Dis my manier om met mense te kommunikeer.”

Alhoewel die meeste van die verhale op werklike gebeure gebaseer is, is alles nie noodwendig waar nie. Daarom laat hy dit met die karakter Stoffel gebeur. Sy eerste Stoffel-boek, Die lang pad van Stoffel Mathysen, het in 1998 verskyn. Daar is nou al ses boeke in die reeks.

Al waaroor Johan wel sy broer aan die praat kon kry, is die verhale oor sy getroue hond wat in die bundel voorkom. Johan meen die verhouding tussen Christiaan en sy hond is soos dié tussen Percy Fitzpatrick en sy hond Jock, waaroor Fitzpatrick in die boek Jock of the Bushveld geskryf het.

Christiaan het dit beaam: “As ‘n mens in ‘n tent in die woestyn bly, is die kamaraadskap van ‘n hond van onskatbare waarde.” Sy hond sien glo vir enigiets kans. Hy is al talle kere deur wilde diere gebyt, maar hy is altyd gereed om hulle weer aan te vat. “Dan kyk hy so terug na my asof hy wil sê: ‘Wag net, ek gaan gou hierdie ding opf*k’.”

Christiaan het by die geleentheid ‘n storie uit Stoffel op safari voorgelees waarin hy na Jock of the Bushveld verwys. Kyk die video van sy voorlesing:

YouTube Preview Image

Verder het die boeke vergete gebly terwyl Christiaan verkies het om bier in die hand oor sy verhouding met sy ouboet Johan te gesels. Hy het Robert W Service se gedig “The Men Who Don’t Fit In” voorgelees om hul gedeelde liefde vir avontuur te beskryf:

There’s a race of men that don’t fit in,
A race that can’t stay still;
So they break the hearts of kith and kin,
And they roam the world at will.
They range the field and they rove the flood,
And they climb the mountain’s crest;
Theirs is the curse of the gypsy blood,
And they don’t know how to rest.

Natuurlik was daar een vraag wat Christiaan nie kon ontduik nie, al moet hy dit byna daagliks beantwoord: ‘n Lid van die gehoor wou weet hoe hy sy arm verloor het. Heel rustig het Christiaan vertel hoe ‘n krokodil hom aan sy regterarm beetgepak het toe hy in ‘n dam geswem het. Sy vriende het van die wal af op die dier geskiet en dit het uiteindelik die stryd gewonne gegee. Maar net toe Christiaan uit die water wou klim, gryp ‘n tweede krokodil hom aan die linkerarm, “breek dit soos ‘n takkie af en gaan vreet dit op die oorkantste wal”.

Gelukkig het die grusame verhaal nie ‘n demper op die geleentheid geplaas nie. Christiaan het nog ‘n paar biere laat kom en Johan het sommer opgestaan om sy pyp te gaan rook. Die gaste het wyn geniet en nog lekker met die Bakkes-broers, hul helde, gekuier.

* * * * * * * *

Carolyn Meads het regstreeks vanaf die bekendstelling met #Woordfees getwiet:

Boekbesonderhede

 

Please register or log in to comment